Kwasy omega3 w diecie

Czy wiesz jak dostarczyć w  diecie niezbędne kwasy omega3 i jak są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Omega3 to Tłuszcze Zdrowia i prewencja dla zachowania Zdrowia Twojego układu krążenia.

Specjaliści do spraw żywienia i lekarze próbują przekonać nas do jedzenia ryb. Dlaczego to właśnie ryby są tak ważne w naszej diecie? Jakich chorób moglibyśmy uniknąć dzięki jedzeniu ryb i zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3?

Przeciętna Nasza dieta jest uboga w kwasy tłuszczowe omega-3. Aby zapewnić odpowiednią podaż EPA i DHA zaleca się spożycie co najmniej 300 g ryb tygodniowo. Obecnie w Polsce wynosi ono średnio tylko ok. 125 g. Prostym sposobem poprawy tego niekorzystnego stanu jest znacznie częstsze spożycie ryb morskich np. naszych śledzi, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3,

Spośród ryb najchętniej kupujemy pangi i tilapie, bo są tanie. Niestety, prawie wcale nie zawierają one kwasów Omega-3. Pamiętaj, że Tłuszcze te wzmacniają odporność, chronią serce i poprawiają pracę układu nerwowego. Nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać. Dlatego też niezwykle ważne jest dostarczenie ich, w odpowiednich proporcjach

Pamiętaj o tym, żeby codziennie spożywać przynajmniej 1 g kwasów Omega-3.

Niestety ale dobre tłuszcze szybko ulegają zniszczeniu podczas przyrządzania ryb (zwłaszcza smażenia i pieczenia). Najlepiej więc przygotowywać ryby na parze lub jeść wędzone na zimno.

Zawartość kwasów Omega 3 w rybach (dane na 100 g)

  • śledź atlantycki – 4,3 g
  • szprot – 3,89 g
  • łosoś – 3,57 g
  • makrela – 2,32 g
  • węgorz – 2,25 g
  • sardynka – 1,52 g
  • tuńczyk –  0,85 g
  • morszczuk – 0,49 g
  • pstrąg –  0,35 g
  • dorsz – 0,28 g
  • sola – 0,28 g
  • okoń – 0,19 g
  • karp – 0,18 g

Kwasy omega3 w naszej diecie są niezbędne dla kobiet w ciąży, dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego już w życiu płodowym. Kwasy omega-3 stymulują naturalną odporność organizmu. Stymulują one bowiem działanie białych krwinek atakujących bakterie.  Liczne badania naukowe potwierdzają, znaczenie kwasów Omega-3 w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Na wystąpienie depresji szczególny wpływ ma niedobór w organizmie DHA i EPA, które są odpowiedzialne za wzrost poziomu neurotransmiterów odpowiedzialnych za nastrój. Według innych badań kwasy omega-3 mają też działanie przeciwnowotworowe i spowalniają starzenie się komórek.
Badania przeprowadzone na 35 000 kobiet dowiodły, że suplementowanie diety w kwasy omega3  może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 32%!

Ponieważ nie wszyscy lubimy ryby, część z nas boi się zawartych w nich metali ciężkich lub po prostu nie ma czasu na ich zakup i przygotowanie, wskazana jest suplementacja.

Suplementy są bezpieczne, gdyż nie zawierają rtęci, dioksyn, czy polichlorowanych bifenyli co niestety kumulują ryby w swoim organizmie.

Suplementów, które dostarczają nam kwasy omega 3 jest na rynku sporo ale nie wszystkie są dobrej jakości. Pierwszy suplement z kwasami omega3 jaki pojawił się na rynku ponad 20 lat temu został wprowadzony przez firmę Herbalife. Herbaliline to kwasy omega 3 najwyższej jakości żeby w tranie nie było toksyn olej jest filtrowany na filtrze z aktywnego węgla. Wyciąga on toksyny i tran jest całkowicie czysty. Dodatkowo Zawiera naturalną witaminę E jako konserwant bez niej kwasy omega 3 są narażone na zjełczenie. Jest to jedyny tran na całym świecie polecany przez Noblistę prof. L. Ignaro, który zajmuje się badaniami nad układem krążenia i zdrowym sercem

Jeżeli masz jakieś pytania napisz do mnie

Incoming search terms:

  • ryba
  • ryby do jedzenia
  • ryba do jedzenia
  • ryby jedzenie
  • kwasy omega 3 w rybach
  • ryba jedzenie
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, suplementy diety, Wellness, Zdrowe Odżywianie, Zdrowe Serce i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

1 odpowiedź na Kwasy omega3 w diecie

  1. Pingback: Zasady bilansowania diety | Centrum Promocji Wellness

Dodaj komentarz