Warzywa to Twoje naturalne witaminy

Od dziecka wiesz, że należy  jeść warzywa bo dzięki nim dostarczasz witaminy, żelazo, błonnik, białko i wiele cennych minerałów

Chcąć zadbać o Swoje zdrowie i zdrowo się odzywiać pomidory, cebula, marchew, papryka czy brokuły powinny być w codziennym twoim menu. Jeżeli chcesz utrzymać doskonała formę, figurę i mieć doskonałe samopoczucie konieczne jest spożywanie minimum pięciu porcji warzyw i owoców dziennie

POZNAJ PIĘĆ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYCH WARZYW DLA CIEBIE

BROKUŁY

  • Kalorie –  56 (gotowane, jedna filiżanka)
  • Węglowodany –  12 g
  • Proteiny  –  4 g
  • Błonnik  – 5,2 g

Podstawowe składniki:   dostarczają 44 mg witaminy C na 100  g (ugotowane), a także witamin´ A, E, B, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, potas i cynk.

Fakty i wskazówki

  • Należą do tej samej rodziny, co kalafior, brukselka i kapusta
  • Duś na parze przez siedem minut lub gotuj cztery minuty aż będą lekko miękkie. Jeżeli będziesz gotować za długo, utracą piękny zielony kolor. Wodę z gotowania możesz wykorzystać do sosu lub schłodzić  i wypić, ponieważ zawiera cenne składniki   odżywcze

Przechowywanie: w lodówce, w plastikowej torebce.

Jak zwiększyć konsumpcję?

  • Pokrój cienko i dodaj surowe do sałatek, wraz z pokrojonym surowym kalafiorem, marchewką, papryką, pomidorami i soseem
  • Jako przekąska, lekko gotowane z tartym serem lub z sosem serowym
  • Dietetyczna zupa brokułowa:  pokrój i lekko podsmaż z cebulą lub porem, ugotuj na parze główkę brokuł, zmieszaj z warzywami, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, podgrzej i serwuj.
  • Pokrój na małe   kawałki   brokuły, wraz z marchewką i papryką podawaj z ostrymi sosami jako przekąska.
  • Dodawaj do omletów, lub wypróbuj zupę brokułowo-serową. .to naprawdę pyszne!

MARCHEW

  • Kalorie –  55 (gotowana, jedna filiżanka)
  • Węglowodany –  13  g
  • Proteiny – 2 g
  • Błonnik –  4.7 g

Podstawowe składniki:   jedna surowa marchewka dostarcza wystarczającą na cały dzień ilość witaminy A, a także witaminę E, siarkę, wapń, potas, żelazo i cynk.

Fakty i wskazówki

  • Marchew jest z tej samej rodziny, co pietruszka i pochodzi z Afganistanu.
  • Ugotowana marchew uwalnia ponad dwa razy więcej karotenu, niż surowa.
  • Bogata w pro-witaminę A (beta-karoten) wartościowy składnik   odżywczy w warzywach i owocach odpowiedzialny za kolor.
  • Wybieraj małe, cienkie marchewki – umyj/oczyść zamiast obierać, gdyż większość składników odżywczych znajduje się zaraz pod skórką.

• Przechowywanie: nie przykryte w lodówce, w przegródce na warzywa.

Jak zwiększyć konsumpcję?

  • Wypróbuj przepis na marchewkowo-imbirowe ciasto – pyszne!
  • To fantastyczna przekąska. Doskonale zastępuje chipsy – po prostu pokrój marchewkę w cieniutkie paluszki!
  • Dobrze komponuje się z dipami i sosami.
  • Zrób kanapkę z tartą marchwią i tartym serem.
  • Ugotuj z ziemniakami i rozgnieć – dodaje koloru i smaku.
  • Wybierz małe słodkie karotki i wyciśnij sok, dodaj sok z pomarańczy i trochę imbiru lub pij czysty sok z marchwi.

SŁODKA PAPRYKA

    Kalorie-  32 (jedna średnia, gotowana)

  • Węglowodany –  8 g
  • Proteiny  – 1 g
  • Błonnik –  2.1 g

Podstawowe składniki:   dostarcza 140 mg witaminy C w 50 g surowego warzywa, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, witaminy E oraz B.

 Fakty i wskazówki

  • Pochodzi z Ameryki Południowej
  • Czerwona i żółta papryka zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż papryka zielona
  • Dodawaj paprykę do sałatek.

Przechowywanie: w lodówce w pojemniku na warzywa, nie przykryte

Jak zwiększyć konsumpcję ?

  • Stanowi fantastyczną przekąskę – jedz ją jak jabłko!
  • Obetnij górę, wytnij środek, napełnij ryżem i warzywami, a następnie upiecz w piekarniku.
  • Pokrop oliwą z oliwek i ziołami, usmaż na grillu lub zapiecz w piekarniku.
  • Pokrój w plasterki i zjadaj jako przekąskę z dipami.
  • Pokrój w paseczki i dodaj do ulubionej sałatki.
  • Pokrój w plasterki i dodaj na kanapki (świetne z pokrojonym mięsem)
  • Mix różnych kolorów papryki to idealny dodatek do pizzy.

 POMIODOR

  • Kalorie- 26 (jeden średni, surowy)
  • Węglowodany –   6 g
  • Proteiny –  1  g
  • Błonnik  –  1.4 g

Podstawowe składniki:   Pomidory zawierają likopen (jego lepszym źródłem są pomidory gotowane), a także beta-karoten, kwas foliowy, witaminy E i B, fosfor, cynk i potas.

Fakty i wskazówki

  • Pochodzą z Ameryki Południowej, z Andów. Należą do jednej rodziny z ziemniakami, papryką i oberżyną
  • Umieść w brązowej torbie, aby uniknąć nadmiernego dojrzewania.
  • Pomidory w puszcze są jednym z nielicznych warzyw, które utrzymują zawartość składników odżywczych w trakcie procesu przetwarzania.

Przechowywanie: nie przykryte w lodówce,

Jak zwiększyć konsumpcję?

  • Idealna przekąska – weź do pracy kilka małych pomidorów cherry
  • Pokrój w plasterki i zjedz na toście na Śniadanie- także na ciepło.
  • Pokrój i połóż na kanapce, świetne także do sałatek.
  • Zrób sok z pomidorów i zmieszaj z sokiem owocowym.
  • Spróbuj zrobić własny  ostry sos pomidorowo-korzenny (dla polepszenia smaku połącz  z morelą).

CEBULA

 

  • Kalorie-  41 (jedna Średnia, gotowana)
  • Węglowodany – 10  g
  • Proteiny – 1  g
  • Błonnik –  1.3 g

Podstawowe składniki: zawiera przeciwzapalny flawonoid kwercetynę oraz witaminy C i A, siarkę, selen i żelazo.

Fakty i wskazówki

Należy do tej samej rodziny, co szczypiorek, szalotka, por i czosnek.

  • Cebula to silny naturalny antybiotyk, doskonały np. na ból gardła!
  • Z cebulą jedz świeżą pietruszkę, a unikniesz nieświeżego oddechu.
  • Czerwona cebula ma najwyższą zawartość flawonoidów. Flawonoidy  to składniki   odżywcze występujące razem z witaminą C w warzywach i owocach.
  • Jeżeli położysz  plasterek cebuli na miejsce ukąszone przez owada, uśmierzysz ból i podrażnienie.

Przechowywanie: w suchym, chłodnym i dobrze napowietrzonym miejscu.

Jak zwiększyć konsumpcję ?

  • Pokrój w plasterki, przełóż cienkimi plasterkami surowego ziemniaka i zapiecz w piekarniku – posyp serem!
  • Pokrój i dodaj do gotowanego ryżu, aby nadać smaku (czerwona cebula – dla koloru)
  • Pokrój w cienkie plasterki, natrzyj oliwą i usmaż na grillu z pomidorami i pieczarkami – idealna do tostów!
  • Wypróbuj sałatkę z czerwonej cebuli, pomarańczy i oliwy z oliwek.
  • Zupa cebulowa, pieczona cebula, sos cebulowy… istnieje nieskończenie wiele możliwości!

Pamiętaj, aby każda z pięciu spożywanych codziennie porcji warzyw była  jak najświeższa!

Krojenie: Zjadaj jak najszybciej po pokrojeniu. Gdy tlen dostanie się pod warstwę ochronną, proces utleniania spowoduje czernienie świeżych produktów, co redukuje zawartość składników odżywczych.

Gotowanie: Kluczowe słowo to – delikatnie! Gotuj jak najkrócej w minimalnej ilości wody – to optimum. Chrupiące, nierozpadające się warzywa są zdrowsze.

Dodaj smaku: Zwracaj uwagę na ilość masła  i oliwy dodawanych do warzyw. Stosuj raczej sok cytrynowy, musztardę, zioła  i przyprawy do nadania smaku wszystkim warzywom.

Przygotowując posiłek  myśl „tęczowo”. Im więcej koloru wyczarujesz na swoim talerzu, tym więcej zdrowia możesz oczekiwać…

Uwaga: powyższa kaloryczność podana jest w przybliżeniu. Zawartość składników odżywczych w owocach zależy od ich wielkości, rodzaju, sposobu uprawy, transportu, przechowywania i gotowania.

Pamiętaj! Świeże owoce sezonowe stanowią najzdrowszy wybór.

Nowoczesne metody uprawy wykorzystują wiele różnych środków chemicznych, aby wspomagać wzrost roślin na wyeksploatowanych gruntach rolnych. Często warzywa zbierane są za wcześnie, dojrzewają w nienaturalnych warunkach, przy użyciu sztucznych metod i są długo przechowywane przed wysłaniem  ich niemalże przez pół świata. Nie dziwi więc, że wiele warzyw i owoców pozbawionych jest składników odżywczych.Wypróbuj Formułę 2 –Mulitiwitaminy.

Nie lubisz warzyw i owoców?

Jeżeli masz problem ze spożywaniem pięciu porcji dziennie, Twój organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników odżywczych. Pamiętaj więc, aby dodatkowo do multiwitamin Formuły 2 Herbalife uzupełnić  swoją dietę także Schizandrą Plus, która daje skuteczną ochronę antyoksydantów i chroni Twój organizm przed wolnymi rodnikami

Jeżeli chcesz o coś zapytać Napisz do Mnie lub zadaj poniżej pytanie

Incoming search terms:

  • marchew
  • warzywa
  • najbardziej wartosciowe warzywa
  • wartościowe warzywa
  • zdjęcia warzyw
  • najbardziej wartosciowe warzywa i owoce
  • obrazki warzyw
  • warzywa marchewka
  • najbardziej wartosciowe warzywo
  • warzywa zdjecia
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, suplementy diety, warzywa i owoce w diecie, Wellness, Zdrowe Odżywianie i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Warzywa to Twoje naturalne witaminy

  1. Pingback: Sekrety Odchudzania | Centrum Promocji Wellness

  2. Pingback: Zasady bilansowania diety | Centrum Promocji Wellness

Dodaj komentarz