Od dziecka wiesz, że należy jeść warzywa bo dzięki nim dostarczasz witaminy, żelazo, błonnik, białko i wiele cennych minerałów
Chcąć zadbać o Swoje zdrowie i zdrowo się odzywiać pomidory, cebula, marchew, papryka czy brokuły powinny być w codziennym twoim menu. Jeżeli chcesz utrzymać doskonała formę, figurę i mieć doskonałe samopoczucie konieczne jest spożywanie minimum pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.
POZNAJ PIĘĆ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYCH WARZYW DLA CIEBIE
BROKUŁY
- Kalorie – 56 (gotowane, jedna filiżanka)
- Węglowodany – 12 g
- Proteiny – 4 g
- Błonnik – 5,2 g
Podstawowe składniki: dostarczają 44 mg witaminy C na 100 g (ugotowane), a także witamin´ A, E, B, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, potas i cynk.
Fakty i wskazówki
- Należą do tej samej rodziny, co kalafior, brukselka i kapusta
- Duś na parze przez siedem minut lub gotuj cztery minuty aż będą lekko miękkie. Jeżeli będziesz gotować za długo, utracą piękny zielony kolor. Wodę z gotowania możesz wykorzystać do sosu lub schłodzić i wypić, ponieważ zawiera cenne składniki odżywcze
Przechowywanie: w lodówce, w plastikowej torebce.
Jak zwiększyć konsumpcję?
- Pokrój cienko i dodaj surowe do sałatek, wraz z pokrojonym surowym kalafiorem, marchewką, papryką, pomidorami i soseem
- Jako przekąska, lekko gotowane z tartym serem lub z sosem serowym
- Dietetyczna zupa brokułowa: pokrój i lekko podsmaż z cebulą lub porem, ugotuj na parze główkę brokuł, zmieszaj z warzywami, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, podgrzej i serwuj.
- Pokrój na małe kawałki brokuły, wraz z marchewką i papryką podawaj z ostrymi sosami jako przekąska.
- Dodawaj do omletów, lub wypróbuj zupę brokułowo-serową. .to naprawdę pyszne!
MARCHEW
- Kalorie – 55 (gotowana, jedna filiżanka)
- Węglowodany – 13 g
- Proteiny – 2 g
- Błonnik – 4.7 g
Podstawowe składniki: jedna surowa marchewka dostarcza wystarczającą na cały dzień ilość witaminy A, a także witaminę E, siarkę, wapń, potas, żelazo i cynk.
Fakty i wskazówki
- Marchew jest z tej samej rodziny, co pietruszka i pochodzi z Afganistanu.
- Ugotowana marchew uwalnia ponad dwa razy więcej karotenu, niż surowa.
- Bogata w pro-witaminę A (beta-karoten) wartościowy składnik odżywczy w warzywach i owocach odpowiedzialny za kolor.
- Wybieraj małe, cienkie marchewki – umyj/oczyść zamiast obierać, gdyż większość składników odżywczych znajduje się zaraz pod skórką.
• Przechowywanie: nie przykryte w lodówce, w przegródce na warzywa.
Jak zwiększyć konsumpcję?
- Wypróbuj przepis na marchewkowo-imbirowe ciasto – pyszne!
- To fantastyczna przekąska. Doskonale zastępuje chipsy – po prostu pokrój marchewkę w cieniutkie paluszki!
- Dobrze komponuje się z dipami i sosami.
- Zrób kanapkę z tartą marchwią i tartym serem.
- Ugotuj z ziemniakami i rozgnieć – dodaje koloru i smaku.
- Wybierz małe słodkie karotki i wyciśnij sok, dodaj sok z pomarańczy i trochę imbiru lub pij czysty sok z marchwi.
SŁODKA PAPRYKA
- Kalorie- 32 (jedna średnia, gotowana)
- Węglowodany – 8 g
- Proteiny – 1 g
- Błonnik – 2.1 g
Podstawowe składniki: dostarcza 140 mg witaminy C w 50 g surowego warzywa, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, witaminy E oraz B.
Fakty i wskazówki
- Pochodzi z Ameryki Południowej
- Czerwona i żółta papryka zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż papryka zielona
- Dodawaj paprykę do sałatek.
Przechowywanie: w lodówce w pojemniku na warzywa, nie przykryte
Jak zwiększyć konsumpcję ?
- Stanowi fantastyczną przekąskę – jedz ją jak jabłko!
- Obetnij górę, wytnij środek, napełnij ryżem i warzywami, a następnie upiecz w piekarniku.
- Pokrop oliwą z oliwek i ziołami, usmaż na grillu lub zapiecz w piekarniku.
- Pokrój w plasterki i zjadaj jako przekąskę z dipami.
- Pokrój w paseczki i dodaj do ulubionej sałatki.
- Pokrój w plasterki i dodaj na kanapki (świetne z pokrojonym mięsem)
- Mix różnych kolorów papryki to idealny dodatek do pizzy.
POMIODOR
- Kalorie- 26 (jeden średni, surowy)
- Węglowodany – 6 g
- Proteiny – 1 g
- Błonnik – 1.4 g
Podstawowe składniki: Pomidory zawierają likopen (jego lepszym źródłem są pomidory gotowane), a także beta-karoten, kwas foliowy, witaminy E i B, fosfor, cynk i potas.
Fakty i wskazówki
- Pochodzą z Ameryki Południowej, z Andów. Należą do jednej rodziny z ziemniakami, papryką i oberżyną
- Umieść w brązowej torbie, aby uniknąć nadmiernego dojrzewania.
- Pomidory w puszcze są jednym z nielicznych warzyw, które utrzymują zawartość składników odżywczych w trakcie procesu przetwarzania.
Przechowywanie: nie przykryte w lodówce,
Jak zwiększyć konsumpcję?
- Idealna przekąska – weź do pracy kilka małych pomidorów cherry
- Pokrój w plasterki i zjedz na toście na Śniadanie- także na ciepło.
- Pokrój i połóż na kanapce, świetne także do sałatek.
- Zrób sok z pomidorów i zmieszaj z sokiem owocowym.
- Spróbuj zrobić własny ostry sos pomidorowo-korzenny (dla polepszenia smaku połącz z morelą).
CEBULA
- Kalorie- 41 (jedna Średnia, gotowana)
- Węglowodany – 10 g
- Proteiny – 1 g
- Błonnik – 1.3 g
Podstawowe składniki: zawiera przeciwzapalny flawonoid kwercetynę oraz witaminy C i A, siarkę, selen i żelazo.
Fakty i wskazówki
Należy do tej samej rodziny, co szczypiorek, szalotka, por i czosnek.
- Cebula to silny naturalny antybiotyk, doskonały np. na ból gardła!
- Z cebulą jedz świeżą pietruszkę, a unikniesz nieświeżego oddechu.
- Czerwona cebula ma najwyższą zawartość flawonoidów. Flawonoidy to składniki odżywcze występujące razem z witaminą C w warzywach i owocach.
- Jeżeli położysz plasterek cebuli na miejsce ukąszone przez owada, uśmierzysz ból i podrażnienie.
Przechowywanie: w suchym, chłodnym i dobrze napowietrzonym miejscu.
Jak zwiększyć konsumpcję ?
- Pokrój w plasterki, przełóż cienkimi plasterkami surowego ziemniaka i zapiecz w piekarniku – posyp serem!
- Pokrój i dodaj do gotowanego ryżu, aby nadać smaku (czerwona cebula – dla koloru)
- Pokrój w cienkie plasterki, natrzyj oliwą i usmaż na grillu z pomidorami i pieczarkami – idealna do tostów!
- Wypróbuj sałatkę z czerwonej cebuli, pomarańczy i oliwy z oliwek.
- Zupa cebulowa, pieczona cebula, sos cebulowy… istnieje nieskończenie wiele możliwości!
Pamiętaj, aby każda z pięciu spożywanych codziennie porcji warzyw była jak najświeższa!
Krojenie: Zjadaj jak najszybciej po pokrojeniu. Gdy tlen dostanie się pod warstwę ochronną, proces utleniania spowoduje czernienie świeżych produktów, co redukuje zawartość składników odżywczych.
Gotowanie: Kluczowe słowo to – delikatnie! Gotuj jak najkrócej w minimalnej ilości wody – to optimum. Chrupiące, nierozpadające się warzywa są zdrowsze.
Dodaj smaku: Zwracaj uwagę na ilość masła i oliwy dodawanych do warzyw. Stosuj raczej sok cytrynowy, musztardę, zioła i przyprawy do nadania smaku wszystkim warzywom.
Przygotowując posiłek myśl „tęczowo”. Im więcej koloru wyczarujesz na swoim talerzu, tym więcej zdrowia możesz oczekiwać…
Uwaga: powyższa kaloryczność podana jest w przybliżeniu. Zawartość składników odżywczych w owocach zależy od ich wielkości, rodzaju, sposobu uprawy, transportu, przechowywania i gotowania.
Pamiętaj! Świeże owoce sezonowe stanowią najzdrowszy wybór.
Nowoczesne metody uprawy wykorzystują wiele różnych środków chemicznych, aby wspomagać wzrost roślin na wyeksploatowanych gruntach rolnych. Często warzywa zbierane są za wcześnie, dojrzewają w nienaturalnych warunkach, przy użyciu sztucznych metod i są długo przechowywane przed wysłaniem ich niemalże przez pół świata. Nie dziwi więc, że wiele warzyw i owoców pozbawionych jest składników odżywczych.Wypróbuj Formułę 2 –Mulitiwitaminy.
Nie lubisz warzyw i owoców?
Jeżeli masz problem ze spożywaniem pięciu porcji dziennie, Twój organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników odżywczych. Pamiętaj więc, aby dodatkowo do multiwitamin Formuły 2 Herbalife uzupełnić swoją dietę także Schizandrą Plus, która daje skuteczną ochronę antyoksydantów i chroni Twój organizm przed wolnymi rodnikami
Jeżeli chcesz o coś zapytać Napisz do Mnie lub zadaj poniżej pytanie
Incoming search terms:
- marchew
- warzywa
- najbardziej wartosciowe warzywa
- wartościowe warzywa
- zdjęcia warzyw
- najbardziej wartosciowe warzywa i owoce
- obrazki warzyw
- warzywa marchewka
- najbardziej wartosciowe warzywo
- warzywa zdjecia
Pingback: Sekrety Odchudzania | Centrum Promocji Wellness
Pingback: Zasady bilansowania diety | Centrum Promocji Wellness