Podczas procesu odchudzania lub kształtowania figury ważne jest zmniejszenie spożycia tłuszczu ograniczając lub eliminując ze swojej Diety tłuste mięsa, wędliny, wyroby garmażeryjne, podroby, żółte i topione sery, tłuste mleko i sery twarogowe, masło
Ogranicz potrawy smażone, które są wysokokaloryczne, a podczas smażenia na maśle lub margarynie w wysokich temperaturach tworzą się niekorzystne związki zwiększające ryzyko miażdżycy. Zmniejsz spożycie produktów zawierających dużo cholesterolu wszelkie podroby, żółtka jaj, masło). Gotuj, duś, piecz, grilluj na elektrycznym grillu, gotuj na parze.
Ogranicz spożycie tłuszczów dodanych tzn.
- unikaj smarowania pieczywa masłem, smalcem
- unikaj sosów do ziemniaków, kasz, makaronów
- zamiast śmietany stosuj kefiry i jogurty niskotłuszczowe
- zamiast majonezu do sałatek używaj sosów z jogurtów
Gwarantuje, że to wszystko możesz zrobić i zmienić tradycje panujące w Twojej Kuchni, tylko musisz zrozumieć że nadmair tłuszczu w diecie niesie za sobą wiele problemów związanych z Twoim zdrowiem! Najtrudniej wykonać ten pierwszy krok zacznij po prostu od tego,że podczas zakupów pominiesz powyższe produkty i kupisz ich zdrowe zamienniki
Biorąc do ręki produkt z półki sklepowej zobacz ile w 100g jest tłuszczu jeżeli jego zawartosć przekracza 10g odłuż go na półke i poszukaj zamienika !
Zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (masła, śmietana) używaj niewielkich ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego (olej, oliwa z oliwek, margaryna)
– Unikaj potraw typu fast-food, czyli zapiekanek, pizzy, frytek, hamburgerów
– Unikaj przekąsek bogatych w tłuszcz tj. chipsy, ciastka i czekolada.
– Unikaj spożywania cukru, kremów i słodyczy- podwyższają poziom trójglicery – dów i cholesterolu
– Ogranicz spożycie soli (zatrzymuje wodę w tkankach i w ten sposób zwiększa ciśnienie tętnicze) picie kawy, alkoholu. Zaprzestań palenia tytoniu
– Zwiększ spożycie kwasów nienasyconych (tłuste ryby, oleje, zwłaszcza słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, dobre miękkie margaryny)- obniżają cholesterol i trójglicerydy
– Zwiększ spożycie mięsa drobiowego, które w przeciwieństwie do wołowiny i wieprzowiny, zawiera kwasy nienasycone
– Zwiększ spożycie błonnika, który utrudnia wchłanianie cholesterolu (ciemne pieczywo, kasza gryczana, surowe warzywa i owoce) spożywać fasolę, groch, soczewicę, soję- obniżają cholesterol i chronią naczynia krwionośne zapobiegając tworzeniu się zakrzepów.
Pamiętaj,że codziennie w Twojej diecie powinienieś spożyć ok. 25g błonnika !
Jeżeli chcesz przyśpieszyć spalanie tłuszczu to polecam rewelacyjny suplement Herbatkę Thermojetics, która pomoże spalać podskórną tkanke tłuszczową
Zapoznaj się z poniższym zestawieniem zawartości tłuszczów i cholesterolu w niektórych produktach spożywczych:
Żywność |
Ilość |
Zaw. tłuszczu |
Zaw. cholesterolu |
Pełne mleko |
1 filiżanka |
8,2grama |
33mg |
Chude mleko |
1 filiżanka |
0,4g |
4mg |
Żółty ser |
30g |
9,4g |
30mg |
Biały ser tłusty |
200g |
9,5g |
31mg |
Biały ser chudy |
200g |
2,3g |
10mg |
Masło |
1 łyżka |
14,2g |
31mg |
Chuda wołowina |
85g |
7,7g |
77mg |
Chuda wieprzowina |
85g |
9,4g |
80mg |
Chude ryby |
85g |
0,5g |
43mg |
Wątroba wołowa |
85g |
9,0g |
372mg |
jaja |
1 średnie |
5,6g |
274mg |
Jeżeli potrzebujesz pomocy w skutecznym spalaniu tkanki tłuszczowej warto też oprócz odpowiedniej diety wprowadzić ukierunkowana aktywność fizyczna związana z ćwiczeniami areobowymi, ciekawym rozwiązaniem jest wygodny 7 Minutowy trenning, który pozwala wygodnie ćwiczyć w domu 3 dni po 7 minut z witrualnym trenerem, który na bieżąco dobiera odpowiednie ćwiczenia dla Ciebie.
Chcesz skuteczni schudnąć z nasza pomoca wypełnij Formularz Konsultacyjny i skoryztaj z bezpłatnej konsultacji dietetyczno -żywieniowej
do usłyszenia
Pingback: Wiek metaboliczny Twojego organizmu | Centrum Promocji Wellness
Pingback: Sekrety Odchudzania | Centrum Promocji Wellness