JAKOŚĆ NIE ILOŚĆ W TWOJEJ DIECIE

W miarę upływu lat, potrzebujemy jakości, nie ilości w diecie!

Tak… potrzebujesz mniej kalorii, za to lepszej jakości odżywiania, aby utrzymać dobre samopoczucie, sylwetkę i formę.

Niski indeks glikemiczny i  produkty bogate w antyoksydanty! To Idealna dieta oparta na jakości, a nie ilości

Na pewno wiesz, iż powinniśmy zredukować spożycie tłuszczów ze względów zdrowotnych. Problematyczne są także węglowodany, choć niektórzy eliminując produkty bogate w tłuszcz zastępuję je właśnie węglowodanami. Węglowodany może mają niską zawartość tłuszczu, ale jeżeli  zjadasz  ich zbyt dużo,  przekształcają się w tłuszcz.

Węglowodany to nie wyłącznie potrawy mączne jak chleb czy makarony ale to także owoce i warzywa, znane powszechnie  jako węglowodany złożone – i to je właśnie powinniśmy spożywać.  Są wolno trawione, pomagają zredukować uczucie głodu i utrzymują jednolity poziom cukru we krwi.

Dobre węglowodany są łatwe do rozpoznania – to owoce i warzywa w żywych kolorach, jak np. papryka, marchew,  pomidory i szpinak.

A teraz przyjrzyjmy się  na znaczeniu  indeksu  glikemicznego…

Indeks  glikemiczny  to system wskazujący,  jak  szybko dany produkt spowoduje  podwyższenie  poziomu cukru we krwi.  Produkty  o wysokim  indeksie  glikemicznym spowodują  szybki wzrost poziomu  cukru,  natomiast  te o niskim powodują jego wolniejszy wzrost.

Indeks glikemiczny podawany jest w zakresie  od 0 do 100 i  odnosi się  do czystej glukozy,  której  wartość wynosi 100.

Przykład: Indeks glikemiczny banana to 62, oznacza to, że gdy glukoza podnosi  poziom cukru we krwi o 100%, to banan o 62%.

Indeks  glikemiczny  poniżej 55 uważany  jest za niski, pomiędzy  55-70  za średni, a powyżej 70 jako wysoki.

  1. Niski indeks glikemiczny
    Jabłka (39), pomarańcze (40), gruszki (38), soja (15), fasola (29), soczewica  (29), płatki owsiane (49), pełnoziarnisty chleb  żytni (41),  kukurydza w kolbie  (35), orzeszki ziemne (15).
  2. Wysoki indeks glikemiczny
    Biały  chleb (70), pieczywo  francuskie  (95), biały  ryż (70), smażone ziemniaki  (85), puree (90), gotowane marchewki (85).
  • W zestawieniach   produktów  o określonych Indeksach glikemicznych    pojawiają się   jedynie  produkty zawierające węglowodany: mięso, kurczak, jajka, ryba i ser nie mają określonego indeksu glikemicznego.
  • Jednakże  przetworzone mięsa, jak np. parówki, mogą znaleźć  się  w  tym zestawieniu,  ponieważ   zawierają mąkę, która jest węglowodanem.
  • Produkty  o niskim indeksie glikemicznym pomagają kontrolować  apetyt,  dając dłużej uczucie   sytości  po zjedzeniu, co jest idealne w procesie kontroli wagi.
  • Tłuszcze i białka  spowalniają wchłanianie   się węglowodanów,  podczas gdy indeks glikemiczny poszczególnych  produktów  może ulegać zmianie w wyniku gotowania,  przetwarzania i różnorodności zestawień, co sprawia, że trudno oszacować dokładną jego wartość dla przeciętnego  posiłku.
  • Produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą mieć dużo kalorii, np. filiżanka fasoli to ok. 215 kalorii,  filiżanki orzeszków ziemnych to aż 450 kalorii!

Typowy zbilansowany  posiłek powinien  zapewniać mieszankę  produktów  –  tłuszczów, białka i węglowodanów. Jeżeli będą to węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, ich wchłanianie przez organizm będzie trwać dłużej, co może spowolnić całość procesu i utrzymać bardziej  równomierny poziom  cukru we krwi pomiędzy  posiłkami.

Czy wiesz dlaczego potrzebujemy  produktów bogatych w antyoksydanty?

  • Z  wiekiem Twój organizm  produkuje  coraz mniej przeciwdziałających  procesowi starzenia antyoksydantów,  dlatego też musimy zwiększyć  ich spożycie w postaci  warzyw i owoców.
  • Duże  posiłki mogą powodować zmęczenie,  ponieważ układ pokarmowy musi zmagać się  z   większym obciążeniem.  Nie przejadaj się – jedz mniej, a częściej
    – organizm nie będzie tak bardzo odczuwać znużenia.
  • Wybierając  produkty  o niskim indeksie  glikemicznym, lecz bogate  w antyoksydanty, dostarczasz  organizmowi zarówno  niezbędne składniki  o właściwościach antyoksydacyjnych,  jak i stabilność  energetyczną.  Chętnie pomogę Ci dokonywać wyboru  dobrych węglowodanów  uwzględniając   ich kaloryczność, jak również wartość indeksu glikemicznego.

Liczy sie jakość nie ilość – pomocna lista…

  • Wybieraj produkty, bogate w składniki odżywcze.
  • Zwiększ  różnorodność,   aby uzyskać   pełne spectrum witamin i minerałów.
  • Złożone węglowodany, o niskim indeksie glikemicznym wolno uwalniają energię, podczas gdy węglowodany proste, o wysokim indeksie  glikemicznym powodują powstawanie szczytów i spadków poziomu energii.
  • Dodaj do każdego posiłku produkty   o niskim indeksie glikemicznym, aby ustabilizować poziom energetyczny i uniknąć uczucia głodu pomiędzy  posiłkami.Nigdy nie zapominaj o śniadaniu – aby odpowiednio rozpocząć dzień, musisz mieć „zbiornik pełen energii”, doda to energii ciału i umysłowi.
  • Ogranicz spożycie   produktów przetworzonych, rafinowanych   i  białych – chleba, makaronów,  ryżu, ciastek i biszkoptów. Wybieraj produkty pełnoziarniste.
  • Pij wodę przez   cały dzień, aby odpowiednio nawilżać komórki. Smakowe napoje gazowane wypłukują z organizmu  minerały – a więc unikaj ich!
  • Podwój spożycie warzyw do nawet 10 porcji dziennie, połowę z  nich jedz w  postaci surowej   sałatki, resztę  lekko gotowane  (duszone lub gotowane  na parze), aby zachować  zawartość błonnika i witamin.
  • Tłuszcze  są niezbędne dla Zdrowia, unikaj  tłuszczów nasyconych i w  postaci utwardzone  i  zastąp je kwasami omega 3, 6, lub 9 (olej rybi, orzechy, pestki słonecznika oraz oliwa z oliwek).
  • Białko regeneruje  i buduje komórki organizmu, co ma ogromne znaczenie  w przeciwdziałaniu  procesowi starzenia.  Przedkładaj jakość  nad ilością.  Spożywaj często chude białe   mięso, ryby, soję  i   ogranicz spożycie czerwonego mięsa.
  • Włącz do swojej diety soję,  która ma jeden z najniższych  indeksów glikemicznych.
  • Zamień czerwone wino  na  sok grejpfrutowy
    –  najkorzystniejszy  ze wszystkich  soków i  świetny substytut alkoholu.
  • Zastąp sól stołowa solą mineralną morską.

POLECAM! Postaraj się zastąpić codzienną kawę filiżanką zielonej herbaty lub Herbatki Thermojetics.

Lista zakupów produktów bogatych  w antyoksydanty:

Jagody, jeżyny, truskawki, maliny, wiśnie, winogrona, śliwki, śliwki suszone, jabłka, pomidory, owoce cytrusowe, melony, kiwi, brzoskwinie, rodzynki, brokuły, kapusta włoska, brukselka, szpinak, buraki, avocado, słodkie ziemniaki, papryka, kapusta, czosnek, cebula, rukiew wodna, dynia, marchew, groszek. świeże zioła: rozmaryn, mięta, tymianek, szałwia, oregano i koper. A także zielona i czerwona herbata oraz sok z czerwonego grejpfruta.

Teraz panujesz  nad sytuacją!

Dzięki informacjom na temat indeksu glikemicznego, możesz lepiej kontrolować swój ogólny stan zdrowia.

Warto pójść o krok dalej i włączyć kilka suplementów  odżywczych, które poprawią Twoją kondycję  i samopoczucie…

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii diety, Skuteczne Odchudzanie, warzywa i owoce w diecie, Wellness, Zdrowe Odżywianie, Zdrowe Serce i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

11 odpowiedzi na „JAKOŚĆ NIE ILOŚĆ W TWOJEJ DIECIE

  1. marszalek amriola pisze:

    jak juz pisalam nie raz nie trzeba sie odchudzac tylko leczyc lakomstwo obzarstwo bo w koncu jestesmy rozumnymi ludzmi powinnismy powiedziec sobie dosyc jedzenia obejrzec siebie w lustrze i powiedziec stop chyba ze jestesmy zwierzetami np hipopotanami i musimy zrec do upadlego ale to tylko czlowiek potrafi z siebie zrobic swinie a potem sie odchudzac nienawidze grubasow tucznikow zaraz przerobilabym na mydlo

    • Siwa pisze:

      Powiedz kto Cię na świat wypuścił to Cię pomszczę. Takiego kretyńskiego komentarza dawno nie czytałam. Być może nie jesteś świnią, hipopotamem czy jak tam nazwałaś tych trochę większych ludzi. Jeśli Ciebie nie dotyczą takie problemy, to po jaką cholerę w ogóle się wypowiadasz. Może i Bozia obdarzyła Cię zgrabną figurą bez problemów, za to spóźniłaś się do kolejki po rozum. Przykre .

  2. Ewa pisze:

    Dobry artykuł i praktyczne wskazówki, mi na pewno pomogą przekonstruować moją dietę, dziękuję 🙂

  3. Wana pisze:

    Nie ma to jak z rana kilka naprawdę wartociowych informacji, zawsze dużo się mówi o inekie glikiemicznym ale jak z tego korzystać do dzis nie wiedziałam, chętnie korzytam z pomocy

  4. Paweł pisze:

    Ciekawe o indeksie trochę czytałem i faktycznie jest to prosty sposób na właściwą jakość posiłków, czy ktoś ma jakieś tabele produktów z przypisanym indeksem glikemicznym? Chętnie bym sobie je wydrukował

  5. dzidka pisze:

    Też poproszę o takie zestawienie na e-maila-dziekuje

  6. alexandra22 pisze:

    Witam:)
    Polecam wszystkim tą dietę naprawdę działa, sama się o tym przekonałam:) Pierwszy raz usłyszałam o niej od mojej pani endokrynolog w maju.Stosowałam dużo różnych diet ale ta jako jedyna zadziała.Od 11 maja jestem na niej zaczynałam od 93 kg a w chwili obecnej ważę 75 kg. I wcale się nie chwalę tylko chciałam pokazać,że naprawdę warto!!! Teraz nie traktuje już jej jako dietę ale zmianę trybu odżywiania.Jak by ktoś chciał się dowiedzieć więcej proszę pisać:)

  7. Pingback: indekse glikemiczny w produktach | Centrum Promocji Wellness

Dodaj komentarz