ETYKIETY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH- JAK CZYTAĆ

Każdy z nas robi zakupy spożywcze, często kupujemy na bazie przyzwyczajeń do produktów lub wszech obecnych promocji. Ale warto się zastanowić co wkładamy do koszyka a w konsekwencji co dostarczymy do naszego organizmu.

etykieta produktuNiestety rzadko mamy czas na czytanie etykiet produktów spożywczych, które często są mało czytelne i pisane mały drukiem choć każda etykieta produktu powinna być czytelna.  Producent nie może podawać informacji, które mogą konsumenta wprowadzać w błąd w zakresie charakterystyki produktu, składu, metod wytwarzania, właściwości odżywczych. Zatem oznakowanie produktu nie może przypisywać produktowi właściwości, których on nie posiada.

Informacje, które powinny znaleźć się na opakowaniu każdego produktu spożywczego to:

  • Nazwa produktu spożywczego – jest to nazwa zwyczajowa lub inna ustalona dla danego rodzaju produktu.
  • Skład – jest to spis wszystkich surowców, które zostały użyte w procesie produkcji. Jako pierwszy będzie wymieniony składnik znajdujący się w produkcie w największej ilości. Obowiązek podawania wykazu składników nie dotyczy produktów jednoskładnikowych (np. ryżu, cukru, kaszy). Spis zawiera także nazwy substancji dodatkowych

Na etykietkach produktów spożywczych znajdujemy słynne „E” oznaczenia. Dobrze wiedzieć, które są dla nas niebezpieczne. Jest spis chemicznych środków dodawanych do żywności. Dodatki są podzielone w następujący sposób: E100–E199 (barwniki), E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości), E300–E399 (przeciwutleniacze), E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.), E500–E599 (środki pomocnicze) , 7 E600–E699 (wzmacniacze smaku) , 8 E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne) , 9 E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne)

  • Termin przydatności do spożycia – termin, po upływie którego produkt nie powinien być spożywany.
  • Waga netto lub liczba sztuk – nie zawsze wielkość opakowania stanowi o wadze produktu, dlatego ważne jest zwracanie uwagi, ile rzeczywiście waży sam produkt ma to znacznie np. w przypadku różnych przetworów
  • Wartość odżywcza – jest to ilość wybranych składników pokarmowych oraz energii zawartych w określonej porcji produktu np. w 100 g lub 100 ml, lub innej określonej porcji. Producenci żywności mogą podawać tę informację, ale nie muszą.
  • Dane producenta lub paczkującego produkt.
  • Oznaczenie partii – najczęściej podawane w formie kodu kreskowego nadanego przez producenta. Jest to określona ilość produktu wyprodukowana, przetworzona lub zapakowana w takich samych warunkach. niebezpieczne produkty

Ale w większości producenci naciągają przepisy i wiele rzeczy maskują np.  Trudno uwierzyć, ze tak niebezpieczny dla naszego zdrowia: Aspartam (symbol E 951) występuje w niskokalorycznych jogurtach, owocowych napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, gumach do żucia, sosach do lodów, syropach do kawy, słodzikach, ketchupach i ciastkach bez cukru, napojach i batonikach odżywczych, miętusach, kakao błyskawicznym. Na opakowaniach tych produktów powinno być napisane, że zawierają aspartam.

Na etykietach produktów znajdziemy również informacje Prawdziwe, ale podchwytliwe:

  •  „bez dodatku cukru” na opakowaniach soku winogronowego i gruszkowego – soki te nie mogą być słodzone,
  • „bez konserwantów” na jogurtach – nie można ich utrwalać konserwantami chemicznymi,
  • „bez cholesterolu” na olejach roślinnych – oleje roślinne nie zawierają cholesterolu.

Producenci wykorzystując luki w prawie praktycznie nas oszukują np.

  •  Stosując nagminnie nazwy „ser” lub „masło”, które są  zarezerwowane wyłącznie dla przetworów mlecznych (tłuszcz mleczny jest znacznie droższy niż tłuszcz roślinny) w stosunku do produktów zawierających w swoim składzie tłuszcze roślinne, łatwo to poznać po atrakcyjnej cenie
  • Częste wykorzystanie nazw chronionych (oscypek, feta, bryndza) dla produktów sero podobnych         
  • sugerowanie ekologicznego pochodzenia np. przez stwierdzenie: „pochodzący z czystego ekologicznie regionu”;
  • zamieszczenie informacji typu: „w polewie czekoladowej” zamiast „w polewie o smaku czekoladowym”, gdy polewa nie jest zrobiona z czekolady; „owocowy”, podczas gdy do wytworzenia produktu nie użyto soków/owoców, a jedynie aromaty owocowe;
  • zamieszczenie grafiki wprowadzającej w błąd sugerujących np. zdrowy  produkt

Czytając etykiety warto zwrócić uwagę na wielkość porcji. Wielu moich klientów zakłada, że mała paczka ciasteczek, puszka czy saszetka to pojedyncza porcja. Wcale tak nie musi być, bo opakowanie może zawierać np. 2 lub 3 porcje a podane składniki odżywcze dotyczą jednej porcji

Coraz częściej na etykietach produktów występuje określenie ZDS czyli % dziennego zapotrzebowania, jest to pomocne do porównania na ile dany produkt zapewni nam właściwe spożycie wartości odżywczych

Na koniec kilka obrazowych wskazówek o których warto pomyśleć czytając daną etykietę produktów spożywczych

  • Każde5g tłuszczu to jedna łyżeczka tłuszczu lub masła
  • Każde 4g cukru to jedna łyżeczka

Warto to interpretować podczas wybierania produktów do naszego koszyka, czy chcemy zjeść np. 5 łyżeczek tłuszczu pod postacią np. sosu, zupy, ciasta lub np. 12 łyżeczek cukru wypijając butelkę np. Ice-tea  

Podsumowując czytanie etykiet  produktów spożyczych jest niezbędne jeżeli chcemy cieszyć się idealną figura , kondycją i dobrym samopoczuciem i co najważniejsze dokonałym zdrowiem przez długie lata, Czego wszystkim moim czytelnikom życzę!

Incoming search terms:

  • jak czytać etykiety spożywcze
  • etykiety spozywcze
  • etykieta produktu spożywczego
  • obejrzyj etykiety roznych produktow spozywczych i ocen
  • oznaczenia na etykietach
  • oznaczenia na produktach spożywczych
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii diety, warzywa i owoce w diecie, Wellness, Zdrowe Odżywianie i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

1 odpowiedź na ETYKIETY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH- JAK CZYTAĆ

  1. Pingback: Woda i Twoje zdrowie | Centrum Promocji Wellness

Dodaj komentarz