W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g dziennie. W społeczeństwach nie uprzemysłowionych np. w Afryce spożycie błonnika wynosi około 60 gram na oosbę. Efektem tego jest niska bardzo niska zachorowalność na choroby nowotworowe jelita grubego i odbytu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 20-40 g błonnika dziennie.
Jeżeli chcesz wzmocnić energię i zdrowie pomyśl o układzie pokarmowym jak o SILNIKU Twojego organizmu. By działał gładko potrzebujemy każdego dnia wody i błonnika. Bez nich Twój organizm zablokuje się i będzie zwiększać swój rozmiar.
Istnieją 2 rodzaje błonnika rozpuszczalny i nierozpuszczalny:
- Błonnik rozpuszczalny w wodzie znajduje się w owocach, warzywach i nasionach
- Błonnik nie rozpuszczalny, nie ulegający trawieniu znajduje się w otrębach pszennych i ziarnach
Podstawowe właściwości błonnika:
- Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.
Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się.
2. Pomaga w walce z otyłością.
Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
3. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
4. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.
5. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie a nawet substancje
Jak skutecznie wprowadzić do swojej diety błonnik:
- Ponieważ błonnik znajduje się w łupinkach owoców i warzyw lepiej je skrobać niż obierać
- Wybieraj pełnoziarniste lub razowe pieczywo, płatki, makarony oraz brązowy ryż
- Dodaj do swojego śniadania owoce, nasiona np. gorąca owsianka z pokrojonymi w plastry bananami lub truskawkami, kiwi dodaj do tego łyżkę stołową ziaren słonecznika
- Przygotuj sobie zielona chrupiąca sałatkę dodaj do niej orzechy i nasiona dla dodatkowych wartości smakowych
- Zjedź codziennie 2 owoce np. w porze 2 śniadania i podwieczorku
- Do zup dodaj soczewicę, fasole, brązowy ryż
- Zmień gotowane ziemniaki na ziemniaki w „mundurkach”
- Wprowadź do swojej diety zdrową przekąskę np. zmiksuj kilka kawałków owoców razem z mlekiem lub jogurtem
- Gotuj warzywa na parze tak aby były kruche, rozgotowane tracą błonnik
- Wprowadź do swojej diety suplement z wysokiej jakości błonnikiem
Pamiętaj czym więcej błonnika w Twojej diecie tym mniej kłopotów z kontrolowaniem swojej wagi, trawieniem i poczuciem sytości
Dlatego moim klientom Polecam wysokiej jakości błonnik
Błonnik i zioła , który uzupełnia niezbędne spożycie błonnika i jest prawdziwym fitness dla układu pokarmowego i trawiennego!
CHCESZ O COŚ ZAPYTAĆ? WPISZ PONIŻEJ SWOJE PYTANIE
Incoming search terms:
- błonnik
Pingback: Centrum Promocji Wellness
Pingback: Zdrowe przekąski w diecie | Centrum Promocji Wellness
Pingback: Sekrety Odchudzania | Centrum Promocji Wellness
Pingback: Zasady bilansowania diety | Centrum Promocji Wellness